Soovitusi koroonaviiruse leviku piiramiseks

Kuna hetkel on maailmas levimas koroonaviirus ning esimene haigusjuhtum registreeriti täna (27.02) ka Eestis, siis edastan Terviseameti soovitused antud viiruse leviku piiramiseks:

Kõigil, kes on hiljuti reisinud koroonaviiruse levikupiirkondades: Hiina, Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonte regioonid), Jaapan, Singapur, Lõuna-Korea, Iraan on soovitatav:

  1. Reisilt naastes võimalusel püsida 14 päeva jooksul kodusel õppel ja tööl ning vältida kontakti teiste inimestega – haiguse peiteperiood on kuni 14 päeva.
  2. Jälgida hoolega oma tervist – haigusnähtude palavik, köha, hingamisraskused ilmnemisel kontakteeruda telefoni teel oma perearstiga/pereõega või küsida nõu perearsti infoliinilt (1220). Ilma ette teatamata tervishoiuasutusse palun mitte kohale minna, kuna võite nakatada teisi seal viibivaid inimesi. Terviseseisundi halvenemisel helistada 112 ning kindlasti teavitada tervishoiutöötajaid sellest, et viibisite haiguse leviku piirkonnas.
  3. Aevastades või köhides tuleb katta oma suu ja nina ühekordse salvrätiga ja see pärast koheselt prügikasti visata. Salvräti puudumisel aevastamiseks või köhimiseks katta oma suu varrukaga. Paljast kätt ei ole soovitatav kasutada, kuna selle läbi võite nakkust levitada teisele inimesele ja esemetele, mida katsute. Teiste nakatamise vältimiseks oleks soovitatav kanda hingamisteid katvat maski. Pese tihti käsi seebi ja veega, jälgides õiget kätepesutehnikat, desinfitseeri käsi alkoholisisaldusega desinfitseerivate vahenditega – neid võtteid kasuta ka siis, kui oled haigestunud muudesse viirushaigustesse, millega kaasneb eelkõige köha, nohu ja aevastamine.

Antud viirus levib eelkõige lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomulikud sümptomid, eelkõige köha.

Kõigil teistel, kes ei ole hiljuti nakkusohtlikes piirkondades reisinud, tuleb samuti pöörata suuremat tähelepanu võimaliku nakatumise vältimiseks. Seda nii koroonaviiruse kui ka kõigi teiste kontakti teel levivate haiguste (nt teised viirushaigused, gripp) vastu kaitsmiseks. Selleks:

  1. Pese tihti hoolikalt käsi vee ja seebiga – jälgi õiget kätepesu tehnikat! Avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit – see tapab kätele sattunud viirused.
  2. Väldi otsest kontakti inimestega, kellel on välised haigustunnused – köha, aevastamine, nohu. Suhtelmisel tuleks hoida sellise inimesega vahet vähemalt 1 meeter – vastasel juhul võid tema pisikuid ka ise sisse hingata ja haigestuda. Kui inimene köhib ja aevastab, võivad tema pisikud levida kuni 7 meetri kaugusele.
  3. Väldi silmade, nina ja suu puudutamist kätega, eriti avalikes kohtades – kui oled puutunud esemeid, mis on viirusega saastunud, võid neid kätega ka endale edasi kanda.
  4. Enda kaitsmiseks võid kanda ühekordset hingamisteid katvad maski, eriti avalikes kohtades viibides.

Rahulikku ja selget meelt ning tugevat tervist soovides
kooliõde Laina

 

Loe lisaks

Koroonaviiruse haigus COVID-19 (vana nimega 2019-nCoV)

Terviseameti soovitused koolidele ja koolieelsete lasteasutuste juhtidele seoses COVID-19 haiguste levimusega maailmas


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool
EMU logo transparent 01 TLU

unescologotulevikukool

Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd